Basgitaar spelen: met vingers of plectrum?

Wat is er nu beter, basgitaar spelen met je vingers of met een plectrum? Het is een vraag die veel beginnende bassisten zich stellen. Maar eigenlijk hebben beide technieken zo hun voor- en nadelen, en daarbij is het belangrijk om te ontdekken welke speelstijl het beste bij jou past. In dit blog neem ik beide technieken even onder de loep.

1. Het verschil tussen spelen met vingers en plectrum

Basgitaar leren spelen

Nu tijdelijk maar voor € 47,00

Simpel gezegd, is basgitaar spelen met de vingers de snaren aanslaan of plukken met je vingers. En basgitaar spelen met een plectrum de snaren aanslaan met je plectrum.

In principe is er helemaal niks mis mee om je basgitaar te spelen met een plectrum, ondanks dat basgitaar “Die hards” die uitsluitend met de vingers basgitaar spelen dit zullen ontkennen. Afhankelijk van wat je doel is en natuurlijk je niveau van spelen, kunnen beide een goede optie zijn.

1.1 Voordelen van spelen met vingers

Hieronder heb ik een kort lijstje voor je gemaakt van de voordelen voor basgitaar spelen met je vingers:

  • Meer controle: Als je met je vingers speelt, heb je direct contact met de snaren. Dit zorgt voor meer controle over de klank en de dynamiek van je spel. Je kunt gemakkelijk variëren in volume en expressie.
  • Meer mogelijkheden: Met je vingers kun je verschillende technieken gebruiken, zoals slappen en poppen. Hiermee kun je percussieve geluiden creëren en een funky groove neerzetten.
  • Natuurlijk geluid: Doordat je direct contact hebt met de snaren, krijg je een natuurlijk geluid. Het geluid is warmer en subtieler dan wanneer je met een plectrum speelt.
  • Geen extra kosten: Als je met je vingers speelt, heb je geen plectrum nodig hoewel die kosten wel minimaal zijn. Wel hoef je er nooit bang voor te zijn, dat je er geen bij je hebt.

1.2 Voordelen van spelen met plectrum

Maar basgitaar spelen met een plectrum heeft ook zijn voordelen. Het grootste voordeel is dat je met een plectrum een scherpere en meer gedefinieerde klank kunt krijgen. Dit kan vooral handig zijn als je in een band speelt en wilt opvallen tussen de andere instrumenten.

Een ander voordeel is dat je met een plectrum sneller kunt spelen, omdat je minder weerstand hebt dan met je vingers. Daarnaast kun je met een plectrum ook gemakkelijker strakke en consistente ritmes spelen.

1.3 Speciale plectrums voor basgitaristen

Voor basgitaristen zijn er speciale plectrums vanaf 1,5 mm beschikbaar. Deze zijn met name geschikt om enkele snaren aan te slaan, en dus niet voor akkoorden zoals op gitaren.

Daarvoor zijn er de Dunlop Big Stubby’s, plectrums die verkrijgbaar zijn van 1 tot 3 mm. Door de verdunning in het midden zijn deze plectrums beter vast te houden.

Basgitaar spelen op plectrum
Bekijk laagste prijs
thomann.de
Laatst bijgewerkt op: 26 juni 2024 – 12:55

2. Welke techniek past bij jou?

Welke techniek je ook kiest, bedenk hierbij dat er absoluut geen foute manier is. Zoals je in voorgaande al zag, zijn er manieren met de vingers die je met een plectrum niet kunt doen, en vice versa.

Maar het mooiste is natuurlijk, dat je ze beide onder de knie kunt krijgen. Op die manier maak je jezelf natuurlijk veel veelzijdiger.

Voor de beginnende bassist is met een plectrum beginnen het makkelijkste. Naarmate je niveau vordert, zou je ook kunnen overstappen om het met je vingers te gaan proberen.

Sommige bassisten voelen zich comfortabeler en hebben meer controle over de snaren wanneer ze met hun vingers spelen. Wanneer je wilt genieten van de warme en subtiele klank, is spelen met de vingers een must. Wanneer je de scherpere en meer gedefinieerde klank wilt horen, dan zul je met een plectrum moeten spelen.

Een andere factor is natuurlijk de muziekstijl die je speelt. Als je bijvoorbeeld in een rockband speelt, kan een plectrum handig zijn om op te vallen tussen de andere instrumenten. Op die manier kan het je helpen om strakke en consistente ritmes te spelen en je geluid een extra punch te geven.

Aan de andere kant, als je meer geïnteresseerd bent in jazz of funk, kan spelen met je vingers je meer mogelijkheden bieden om percussieve geluiden te creëren en een funky groove neer te zetten.

3. Basgitaristen die met de vingers spelen

Wanneer je graag met je vingers wilt spelen, bevindt je je in een goed gezelschap van vele basgitaristen die dat ook doen. Hieronder heb ik er een aantal geselecteerd.

3.1 Basgitaar in rock en metal

Wanneer ik toch even in de rock en metal kijk, is Steve Harris van Iron Maiden hier een goed voorbeeld van. Steve Harris bepaald, door zijn manier van “fingerstyle” spelen op zijn basgitaar, de toon en klank van de band. Er zijn niet veel metal/rock-bands, waarbij de basgitaar zo aanwezig is en de sound bepaald.

Hieronder een YouTube filmpje wanneer je als Steve Harris wilt klinken.

3.2 Basgitaar in progressieve rock

Ook Geddy Lee van Rush bepaald, alsmede door zijn technische vaardigheden en melodische speelstijl, met zijn vingers de sound van de band Rush.

3.3 Basgitaar in jazz en funk

Marcus Miller staat bekend om zijn soepele slap-techniek en het combineren van jazz, R&B en funk in zijn spel. Ook deze basgitarist bepaald voor een groot deel de klank van een band. Deze manier van spelen is dan ook alleen te bereiken door met de vingers basgitaar te spelen.

3.4 Basgitaar in punk, funk en rock

Een goed voorbeeld voor deze muziekstijl(en), is Flea van de Red, Hot Chili Peppers. Flea staat bekend om zijn energieke en funk-georiënteerde baslijnen, vaak met slap-techniek. Hij brengt hierdoor een unieke mix van punk, funk en rock.

4. Basgitaristen die met een plectrum spelen

Ook wanneer je graag met een plectrum wilt spelen, bevindt je je in een goed gezelschap. Hieronder heb ik er weer een aantal geselecteerd.

4.1 Rock en metal

Lemmy gebruikte altijd een plectrum, wat bijdroeg aan zijn krachtige, gitaarachtige basgeluid. Vaak gebruikte Lemmy ook een distortion op zijn sound, waardoor het nog agressiever klonk.

4.2 Progressieve rock

Roger Waters speelt vaak met een plectrum, wat hem helpt om die strakke en precieze sound te creëren die zo typisch is bij Pink Floyd.

4.3 Pop, classic rock

Paul McCartney speelt vaak met een plectrum, wat bijdraagt aan de heldere, melodische baslijnen die kenmerkend zijn voor veel Beatles-nummers.

4.4 Carol Kaye

Dit keer geen stijl, maar een basgitariste. Totaal onbekend, maar wist je dat zij op vele bekende nummers heeft gespeeld. Carol Kaye is een van de meest productieve sessiemuzikanten in de muziekgeschiedenis. Ze gebruikte vaak een plectrum om een helder en gedefinieerd basgeluid te bereiken.

Ze speelde op meer dan 10.000 nummers als sessiemuziekant, en is nog steeds actief.

Onderstaande YouTube film schetst een beeld van haar, en haar manier van basgitaar spelen met een plectrum.

5. Conclusie

Zo zie je maar, dat basgitaar spelen met je vingers of met een plectrum een persoonlijke keuze is. Beide technieken hebben hun eigen voor- en nadelen.

Spelen met je vingers geeft je meer controle over de klank en de dynamiek van je spel. Het geluid is warmer en subtieler. Bovendien kun je met je vingers verschillende technieken gebruiken, zoals slappen en poppen, waarmee je percussieve geluiden kunt creëren en een funky groove kunt neerzetten.

Aan de andere kant kan spelen met een plectrum je een scherpere en meer gedefinieerde klank geven. Dit kan handig zijn als je in een band speelt en wilt opvallen tussen de andere instrumenten. Bovendien kun je met een plectrum sneller spelen en gemakkelijker strakke en consistente ritmes neerzetten.

Welke techniek je ook kiest, er is geen foute manier. Ook is het mogelijk om beide technieken te leren beheersen, zodat je nog veelzijdig wordt. Experimenteer vooral om te ontdekken, welke techniek het beste bij jou en de muziekstijl die je speelt past.

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *