Backing tracks voor gitaar: Ideaal voor beginners en gevorderden

Als je net begint met gitaar spelen, heb je er misschien al eens van gehoord: Backing tracks. Ook als gevorderde gitarist zijn backing tracks erg leuk om te gebruiken. Maar wat zijn het precies? En hoe kunnen ze je onder andere helpen om je gitaarspel te verbeteren?

In dit blog duiken we eens in de wereld van backing tracks voor gitaar. Ik leg je uit wat een backing track is, en hoe je ze kunt gebruiken om je solo’s te oefenen. Maar ook vooral van te genieten, want backing tracks voor gitaar zijn erg leuk om over je favoriete muziek mee te spelen.

Dan kijken we nog naar de beste plekken om gratis backing tracks te verkrijgen of te kopen, en hoe je je gitaar kunt opnemen met een backing track.

1. Wat is een backing track?

Een backing track kun je op meer manieren uitleggen. Het kan bijvoorbeeld een muzikaal begeleidingsspoor zijn van een opname van muziek die al is geproduceerd. Hierbij kunnen verschillende instrumenten of de vocals zijn weggelaten. Je kunt het zien als de rest van de band die met je meespeelt, terwijl jij met de gitaar er overheen meespeelt.

Dit is natuurlijk het mooiste hieraan, wanneer je niet in een band speelt, of voor je band aan het oefenen bent. Je ziet dat het voor iedere gitarist wel interessant is.

Het mooie aan backing tracks is ook, dat ze in allerlei muziekstijlen en tempo’s beschikbaar zijn. Van rock tot jazz, van blues tot pop. Zo kun je de muziekstijl kiezen die het beste bij jouw voorkeuren past. Bovendien kun je met backing tracks op je eigen tempo oefenen. Met de huidige techniek en producten die er te krijgen zijn, is dat een fluitje van een cent. Ideaal dus om nieuwe technieken onder de knie te krijgen of om je improvisatievaardigheden te verbeteren.

Vergelijk het echter niet met een karaokeversie van een nummer. Bij een karaokeversie zijn vooral de vocals weggelaten, maar bij een backing track kan elk instrument worden weggelaten. En daar hebben we als gitarist wat aan.

2. Waarom zou je backing tracks gebruiken?

Speel je niet in een band? Dan kunnen backing tracks een oplossing bieden. Het is dan net alsof je met een complete band aan het spelen bent, en ik vind het gevoel daarbij het geweldig.

Je kunt dus op elk moment van de dag je gitaar pakken, en beginnen met spelen. Je hoeft geen afspraken te maken met je band, lekker de gitaar pakken en spelen.

Stel je bent een one-manband en je speelt gitaar en zingt graag op party’s of feesten. Ook dan zijn backing tracks natuurlijk ideaal. Hier heb je een backing track player voor nodig, die je handig op de mixer van de PA kunt aansluiten of op de geluidsinstallatie van waar je op dat moment aan het spelen bent.

Onderstaande player is een handige betaalbare veelzijdige player die simpel in gebruik is, zodat je je zonder zorgen kunt concentreren op je eigen spel.

Backing tracks helpen je om beter te leren luisteren naar andere instrumenten. Je moet immers in de gaten houden wanneer je in moet zetten en welke noten je moet spelen. Dit verbetert je muzikale gehoor en je vermogen om samen te spelen met anderen.

Bovendien zijn backing tracks een goede manier om te oefenen met improviseren. Je kunt de de backing track stoppen wanneer je wilt, en bepaalde stukken opnieuw inzetten. Je kunt op die manier een volledige solo uitwerken en perfectioneren zoals jij dat wilt, zonder dat je bandleden zijn aan wachten op je.

Tenslotte kunnen backing tracks je helpen om je voor te bereiden op optredens. Je kunt ze gebruiken om te oefenen met het spelen van volledige nummers, inclusief de solo’s en eventuele vocals. Zo ga je goed voorbereid het podium op en kun je vol zelfvertrouwen je gitaarkunsten laten horen.

3. Backing tracks voor solo’s

Zelf vind ik backing tracks, waarbij de gitaar en de solo’s zijn weggelaten, ideaal. Je kunt lekker je gang gaan, met improviseren of misschien wil je exact die solo naspelen. Dan is het natuurlijk een nadeel dat die solo er niet in zit, om na te spelen. Deze zul je dan eerst moeten oefenen.

Maar het fijne is dan wel dat als je hem eenmaal kunt spelen, je de enige bent in het spel en dan een super gevoel geeft. Ook fijn met opnemen, waar wel later in dit blog op terug komen.

Backing tracks voor gitaar solos

Ik heb ook een blog gemaakt van een interessante oefenversterker, de Positive Grid spark serie. Hierop kun je ook direct backing tracks en jams afspelen via een app.

3.1 Waar kan je backing tracks voor solo’s vinden?

Google naar backing tracks, en je zult vast en zeker van alles vinden. Ik vond het af en toe frustrerend, aangezien je niet altijd vind wat je eigenlijk had willen zoeken.

Je kunt bijvoorbeeld op YouTube kijken, waar veel muzikanten hun backing tracks delen. Typ gewoon “backing tracks voor gitaar solo’s” in de zoekbalk en je zult een hoop resultaten vinden.

3.2 Backing tracks voor gitaar op Spotify

Op Spotify kun je het een en ander vinden, maar vind ik niet helemaal ideaal. Je vindt er afspeellijsten met backing tracks in allerlei muziekstijlen, dat wel, maar kan niet alles vinden wat ik wil. Ik wil namelijk wel de zang, maar geen gitaar erin. En vaak is er ook geen zang aanwezig, hetgeen me weer net een beetje de bandervaring wegneemt.

Maar hey, voor solo’s is het natuurlijk wel oke, als je puur alleen op solo’s oefent bijvoorbeeld. Zo oefen ik er wel eens de solo van “Comfortably numb” van Pink Floyd of “The loner” Gary Moore, waarbij je natuurlijk helemaal geen zang nodig hebt. Daarna kun je je favoriete backing track vastleggen in een playlist.

Zo ligt het er maar aan, wat je behoefte is, maar Spotify kan een goede plek zijn.

Maar wil je het hele nummer, net alsof je in een band speelt, meespelen? dan vind ik het persoonlijk wel fijn dat er zang in zit. Zo kon ik “She’s not there” van Santana niet met zang vinden. Dan moet je naar andere kanalen gaan zoeken.

3.3 Backing tracks bij guitarvoice.com

Ook hier kun je backing tracks downloaden en beluisteren die gedeeltelijk gratis zijn. Je kunt er ook een account afsluiten en betaalde backing tracks kopen.

Ik heb er een gedeelte van mijn backing tracks vandaan gehaald. De kwaliteit is MP3 en niet zo denderend, maar voor te oefenen meer dan goed genoeg.

4. Backing tracks kopen

Je kunt natuurlijk ook backing tracks kopen, die natuurlijk superieur zullen zijn aan gratis backing tracks. De kwaliteit verschilt, MP3 is natuurlijk niet de beste kwaliteit wanneer je serieuze opnames wil maken op bijvoorbeeld je DAW software. Het kopen van backing tracks kan dan een goede optie zijn.

Laten we eens kijken waar je ze kunt kopen en waar je op moet letten.

4.1 Waar kan je backing tracks kopen?

Er zijn veel online bronnen waar je backing tracks kunt kopen. Een van de bekendste is waarschijnlijk iTunes. Hier vind je een enorme collectie van verschillende muziekstijlen. Van rock tot jazz en van blues tot pop.

Een andere goede optie is Amazon. Ze hebben een brede selectie en je kunt er ook beoordelingen van andere gebruikers lezen.

Voor de professionals onder ons is er Pro Backing Tracks. Deze site biedt professioneel geproduceerde tracks aan. Je kunt ze op maat laten maken of kiezen uit hun uitgebreide catalogus.

Ten slotte is er nog Karaoke Version. Ondanks de naam biedt deze site ook instrumentale tracks aan zonder leadgitaar.

Houd er welrekening mee, dat de prijzen sterk kunnen variëren.

4.2 Waar moet je op letten bij het kopen van backing tracks?

Bij het kopen van backing tracks zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Allereerst, de kwaliteit van de track. Let op de geluidskwaliteit en de mix van de track. Een goede track moet helder klinken en de verschillende instrumenten moeten goed gebalanceerd zijn.

Ten tweede, de toonsoort en het tempo van de track. Deze moeten aansluiten bij je speelstijl en vaardigheidsniveau.

Ten derde, de stijl van de muziek. Zorg ervoor dat de stijl van de track past bij de muziek die je wilt spelen.

Ten slotte, let op de licentievoorwaarden. Als je van plan bent om je opnames openbaar te maken, zorg er dan voor dat je de juiste rechten hebt om de backing track te gebruiken.

Het kan handig zijn om eerst een preview van de track te beluisteren voordat je tot aankoop overgaat. Zo weet je zeker dat de track aan je verwachtingen voldoet.

5. Apparatuur benodigdheden voor mijn backing tracks

Natuurlijk ligt het er maar aan, wat je doel is. Je kunt bijvoorbeeld gewoon over je versterker mee spelen en een backing track via je audio apparatuur laten meelopen. In principe de meest simpele manier, maar misschien wil je meer? Of wil je ook over je hoofdtelefoon, wanneer je avonds speelt en de buren niet wilt storen of de baby niet wilt wakker maken.

Er is ook apparatuur, waarbij je de backing track met je gitaar in een hoort. Ik heb het dan vooral over modeling versterkers die vrij simpel kunnen. Ook hoeft het dan allemaal niet zo duur te zijn. Tegenwoordig kun je op een betaalbare, goede manier gitaar spelen terwijl je meespeelt op een backing track. De tijd van de cassetterecorder is voorbij en de kwaliteit is met reuzestappen vooruit gegaan.

De Nux mighty plug pro, waarvan ik al een blog heb gemaakt, is hier een voorbeeld van. Op deze plug kun je namelijk via je app backing tracks laden, buiten de tracks die al standaard op de plug staan. Met je hoofdtelefoon kun je dan met je gitaar meespelen.

Backing tracks op gitaar spelen met een Nux mighy plug pro

Een andere betaalbare optie, waarvan ik reuze enthousiast ben, is de Spark van Positive grid. Hier zal ik nog een blog van maken, en op mijn YouTube kanaal een video van maken.

In dit blog lees je alles over de Spark serie van Positive Grid.

6. Hoe neem je gitaar op met een backing track?

Als gitarist weten we allemaal dat oefenen de sleutel is tot succes. Ook weten we, dat oefenen met backing tracks een super toffe manier is om onze vaardigheden te verbeteren. Maar wat als je uiteindelijk ook je gitaarpartijen met backing tracks wilt opnemen?

Dat kan! En het is makkelijker dan je denkt.

6.1 Welke apparatuur heb je nodig?

Voor het opnemen van je gitaar met een backing track heb je, naast je gitaar en eventueel je versterker, een aantal dingen nodig.

Een audio-interface nodig, die je gitaar met je computer verbind. Deze zet het analoge signaal van je gitaar om in een digitaal signaal dat je computer kan lezen. Lees ook mijn blog Gitaar opnemen met je PC.

Je hebt ook een goede koptelefoon of speakers nodig om de backing track en je gitaar te kunnen horen. Een microfoon is handig als je ook vocals wilt opnemen. En ten slotte heb je opnamesoftware nodig, ook wel een DAW (Digital Audio Workstation) genoemd.

Gitaar opnemen op PC DAW tool Bandlab
Interface scherm van een DAW

Zorg dat je alle apparatuur goed installeert en aansluit. Test alles even voordat je begint met opnemen. Niets zo frustrerend als er tijdens het opnemen achter komen dat er iets niet goed werkt.

6.2 Opnemen van gitaar

Het opnemen van je gitaarspel met een backing track is eigenlijk een vrij eenvoudig proces. Het lastigste is het begin en vooral het leren kennen van je apparatuur. Als je eenmaal om kunt gaan met je DAW, is het het vrij simpel.

Stap 1: Importeer de backing track in je DAW. Dit is meestal zo simpel als het bestand slepen naar je DAW.

Stap 2: Maak een nieuw spoor of track aan voor je gitaar. Dit doe je in je DAW. Zorg ervoor dat deze track is geselecteerd als je gaat opnemen.

Stap 3: Sluit je gitaar aan op je audio-interface en zorg ervoor dat het signaal goed doorkomt en afgesteld is. Je zou de gitaar moeten horen als je speelt.

Stap 4: Zet je koptelefoon op en start de backing track. Probeer mee te spelen om te zien of het geluidsniveau van de gitaar en de backing track goed in balans is.

Stap 5: Als alles goed klinkt, druk je op de opnameknop en begin je met spelen. Probeer ontspannen te blijven en speel zoals je normaal zou doen. Niet altijd eenvoudig in begin, maar oefening baart kunst.

Stap 6: Als je klaar bent met spelen, stop je de opname. Luister terug om te zien of je tevreden bent met het resultaat. Zo niet, dan kun je het zo vaak opnieuw doen als je wilt.

Stap 7: Als je tevreden bent met de opname, kun je deze exporteren als audiofile. Dit doe je ook in je DAW.

En voila, je hebt je gitaarspel opgenomen met een backing track! Niks leukers als je spel terug horen en kijken waar je iets kunt verbeteren. Zeer leerzaam!

*Deze pagina bevat affiliate link(s)

Verkrijgbaar bij:

bax-shop.nl
gear4music.nl
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 4 oktober 2024 – 16:15

Verkrijgbaar bij:

thomann.de
bax-shop.nl
gear4music.nl
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2024 – 12:34

Nunzio

Mijn naam is Nunzio Napolitano en dit is mijn website waar ik op blog. Ik speel ondertussen al meer dan 35 jaar gitaar en heb in mijn jonge jaren altijd in een band of meerdere bandjes gespeeld. Zo heb ik op menigeen podium gestaan, en ken de klappen van de zweep wel zo’n beetje. Ik hoop wat van die ervaring en kennis op deze website over te kunnen brengen, en heb daarom gekozen om via blogs en reviews het een en ander op deze website met jullie te delen. Mocht je me ergens mee willen corrigeren, of suggesties hebben, mag je altijd reageren op het bericht of mij een bericht sturen via de contactpagina!

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *