Als je gitaar speelt, heb je er misschien wel eens van gehoord: de metronoom. Maar wat is een metronoom nu eigenlijk en waarom zou ik hem bij mijn gitaar moeten gebruiken? Precies dat wil ik je in dit blog gaan uitleggen.
Misschien denk je nu: “Oké, ik begrijp waarom een metronoom nuttig kan zijn, maar welke metronoom voor gitaar heb ik nodig?” Dat hangt af van je behoeften en voorkeuren. Er zijn fysieke metronomen die je kunt kopen, maar er zijn ook digitale metronomen en metronomen die je kunt downloaden als app op je telefoon. Een metronoom app voor gitaar is handig omdat je deze altijd bij je hebt op je telefoon. Maar soms wordt er ook de de voorkeur gegeven aan een fysieke metronoom omdat deze vaak een duidelijker en luider geluid produceert.
Een metronoom is een simpel, maar krachtig hulpmiddel voor veel muzikanten. Het apparaat produceert een constante beat, waardoor je beter het ritme kunt volgen tijdens het spelen.
Het gebruik van een metronoom bij het spelen van de gitaar geeft veel verschillende voordelen. Je timing verbetert, en je leert om precies op de beat te spelen. Met andere muzikanten spelen wordt makkelijker en je krijgt gevoel voor ritme.
Nog een ander voordeel is dat het je helpt om moeilijke stukken muziek te oefenen. Je kunt de snelheid van de metronoom verlagen om een moeilijk stuk muziek langzaam te oefenen. Als je het stuk eenmaal onder de knie hebt, kun je de snelheid van de metronoom weer verhogen.
In het begin ondervond ook ik, dat het soms wat lastig kan zijn. Het vergt genoeg oefening om op die beat te blijven. Maar met wat geduld en oefening zul je echter merken, dat je timing en ritmegevoel verbetert. En dan is het toch de moeite waard. Een goed gevoel voor ritme is goud waard voor ons gitaristen.
Een metronoom voor een gitaar vind je in verschillende soorten. Je kunt een metronoom kopen in mechanische metronomen en digitale metronomen, waarbij elk type wel zo zijn eigen voor- en nadelen heeft.
In de volgende paragrafen vertel ik je meer over deze twee types metronomen.
Mechanische metronomen zijn de traditionele versie van de metronoom. Ze hebben een pendel die heen en weer zwaait op een constante snelheid. Deze snelheid stel je in door de pendel hoger of lager te plaatsen. Een tikgeluid geeft het ritme aan.
Het mooie aan mechanische metronomen is hun eenvoud. Je hebt geen batterijen of stroom nodig, ze werken volledig opwindbaar. Ze zijn vaak ook wat groter en robuuster dan digitale metronomen. Handig voor als je duidelijk iets wilt zien en het visuele ritme nodig hebt. Vooral in het begin, als je nog moet wennen aan een metronoom, kan dit fijner zijn.
Wat een mechanische metronomen wat tegen kan spreken is, dat ze iets onnauwkeurig als digitale metronomen kunnen zijn. Ook hebben ze minder functies dan digitale metronomen, wel fijn als je gewoon een metronoom zoekt zonder poespas.
Je wilt gewoon een simpele metronoom om je ritme te trainen en niet te veel geld willen uitgeven. Dan kan de meest simpele metronoom al meer dan voldoende voor je zijn.
Bovenstaande metronoom is een simpele zonder poespas metronoom voor als je, zonder veel geld uit te geven, maat wilt houden met je gitaar. Snel en makkelijk in te stellen.
Bovenstaande metronoom is ook vrij simpel, heeft echter een paar kleine functies meer. Zo heeft hij een uitschakelbare bel om bepaalde maten aan te houden.
Ben je op zoek bent naar de betere mechanische metronoom voor je gitaar, dan heb ik deze Wittner Taktell Super-Mini voor je. Een compacte metronoom, makkelijk om mee te nemen en zeer betrouwbaar. Het is een oerdegelijk Duits merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en precisie. De Wittner Taktell Super-Mini heeft een duidelijke en luide tik en een visuele pendelbeweging.
Het is een klein formaat heeft waardoor het voor ons gitaristenhandig, draagbaar blijft. Deze modellen zijn iets duurder zijn dan andere mechanische metronomen, maar de kwaliteit en betrouwbaarheid rechtvaardigen de prijs.
Als je iets speciaals wilt, dan is de Wittner 813M metronoom een echte blikvanger. Deze metronoom heeft een houten mahoniebruine behuizing, waardoor hij er stijlvol en klassiek uitziet. Maar hij is niet alleen mooi, hij is ook functioneel. De Wittner 813M is namelijk zeer nauwkeurig en betrouwbaar.
Deze metronoom is wel wat duurder dan de andere mechanische metronomen, maar je betaalt dan ook voor kwaliteit, precisie en design. Als je een metronoom zoekt die zowel functioneel als stijlvol is, dan is de Wittner 813M zeker het overwegen waard.
Digitale metronomen zijn het wat modernere alternatief voor de traditionele mechanische metronomen. Ze werken op batterijen of via een voedingskabel. Het handige aan deze metronomen, is dat deze meestal wat extra functies hebben. Zo moet je denken aan verschillende ritmes en tempo’s, een tuner en soms zelfs een opnamefunctie, afhankelijk van wat je wilt natuurlijk.
Hieronder links een voorbeeld van een digitale metronoom, naast een mechanische metronoom.
Een ander voordeel van digitale metronomen is hun precisie. Ze zijn wat nauwkeuriger als de goedkopere mechanische metronomen.
Er zijn ook metronoom apps voor gitaar beschikbaar. Deze apps zijn handig omdat je ze altijd bij je hebt op je telefoon. Zo kun je altijd en overal oefenen, of je nu thuis bent of onderweg.
Maar er zijn ook nadelen. Digitale metronomen zijn vaak kleiner en minder robuust dan mechanische metronomen. Ook kunnen ze minder visueel zijn, wat een nadeel kan zijn voor muzikanten die graag naar een bewegende pendel kijken tijdens het spelen.
Het gebruiken van een metronoom bij het spelen van gitaar is heel simpel.
Zet je metronoom aan op een tempo dat je comfortabel vindt. Dit kan bijvoorbeeld 60 beats per minuut zijn voor als je net begint. Speel vervolgens een eenvoudig akkoord of noot op elke tik van de metronoom. Probeer precies op de tik te spelen, niet ervoor of erna. En zo helpt het je om je timing te verbeteren en een gevoel voor ritme te ontwikkelen.
Als je het comfortabel vindt om op dit tempo te spelen, kun je stap voor stap het tempo verhogen. Zo merk je ook, dat het een bepaald stuk steeds sneller kan spelen. Zorg wel, dat je het nog steeds zuiver kan spelen, je wilt het tenslotte niet te slordig willen spelen.
*Deze pagina bevat affiliate link(s)
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Dit bericht heeft nog geen reacties